Váš svet strojov...
Prihlásenie
Košík
0
Cena bez DPH
0 €
Celkom k úhrade s DPH
0 €
Späť na zoznam článkov
15. 02. 2023
BOW
Novinky
Informácie

Ako správne vybrať kompresor

Potrebujete kompresor a neviete, aký typ je pre vás vhodný? Radi vám poradíme so základným rozdelením a vlastnosťami jednotlivých typov kompresorov...




Jedným z rozhodujúcich faktorov pri výbere nového kompresora by mal byť plniaci výkon kompresorového agregátu, alebo dodávané množstvo stlačeného vzduchu. Udáva sa v litroch za minútu (l/min) alebo v kubických metroch za hodinu (m3/hod). Pokiaľ výrobca udáva iba sací výkon kompresora, ľahko si plniaci výkon vypočítate. Plniaci výkon = cca 60 % sacieho výkonu kompresora.



Spotreba stlačeného vzduchu

V prípade, že poznáte spotrebu stlačeného vzduchu udávanú výrobcom vášho stroja či zariadenia, ktoré budete prevádzkovať, je splnený prvý krok pre správny výber kompresora.

Pokiaľ skutočnú spotrebu nepoznáte, je možné použiť vzorový výpočet spotreby podľa používaného pneumatického náradia – viď príklad nižšie.




V prípade, že uvažujete o obstaraní nového kompresora a neviete, či bude dostačujúce svojim výkonom, neváhajte sa na nás obrátiť. Našim zákazníkom ponúkame zapožičanie meracieho zariadenia spotreby vzduchu vrátane inštalácie našim technikom.


Piestový alebo skrutkový kompresor?

Druhým krokom by mala byť správna voľba typu kompresora – piestový alebo skrutkový kompresor?

Piestový kompresor je vhodný na prevádzku s kolísavou spotrebou stlačeného vzduchu do cca 900 l/min. Naopak skrutkový kompresor je vhodný na pokrývanie dlhodobo stabilnej spotreby stlačeného vzduchu od 750 l/min a viac. Navyše pri jeho prevádzke vzniká významná úspora energie oproti piestovému kompresoru.

Zásadným prevádzkovým rozdielom je aj hluk. Chod piestového kompresora je hlučnejší (90-97 dB(A)) ako podstatne tichší skrutkový kompresor (59-62 dB(A)).



Olejový alebo bezolejový piestový kompresor?

Olejové kompresory sú ideálne pre klasické dielenské činnosti, ako je dofukovanie pneumatík, používanie pneumatických uťahovákov alebo nástrek farby. Pretože ale na premazávanie používajú olej, ktorý sa vyparuje do stláčaného vzduchu, nehodí sa napríklad na prácu s potravinami.

Olej navyše musíte pravidelne kontrolovať a dopĺňať. Zato sa vám tieto kompresory odvďačia dlhšou životnosťou a vyššou účinnosťou. Olejové kompresory tiež ponúkajú spravidla vyšší plniaci výkon, ktorý je potrebný napr. v profesionálnych prevádzkach, autoservisoch, kde výkonné pneumatické náradie vyžaduje plniaci výkon cca 400 – 700 l/min.

Bezolejové kompresory používajú špeciálne klzné materiály a využijete ich pri činnostiach, ako je napr. tlakovanie piva. Navyše sa o ne prakticky nemusíte starať. Nevýhodou je potom kratšia životnosť a nižší výkon.



 

Galéria

Späť na zoznam článkov
Povinné pole Zlý formát